Кога и как да подхранваме пчелите?

Кога и как да подхранваме пчелите?

 

 

  • Дори и да сте оставили достаъчно мед в кошера, винаги се застраховайте, като оставите една питка храна върху рамките на пчелния кошер. Ако пчелите се хранят с пчелен мед, поставяйки им твърда храна в кошера, вие си гарантирате хранителни запаси в кошера, в случай, че меда свърши. Така пчеларя  ще бъде спокоен, че няма да ги остави пчелите гладни, което може да доведе до фатален край.

 

  • В този период е важно редовно да проверяваме  има ли храна върху рамките. В случай, че храната за пчели е свършила, или е на свършване, заредете пак. По този начин  отново пчеларите си гарантират спокойствие, че пчелите имат запаси от храна. Също така, правилното подхранване в есенно-зимния период е и предпоставка за силна майка пчела, здрави и силни пчелни семейства на пролет.

 

  • През останалото време на годината, предимно от ранна пролет до края  на летния сезон, пчеларите подхранват със захар или с инвертиран захарен сироп. Като за инвертирания сироп си има специална хранилка, която обикновено варира от 0.500 л до над литър в някои случаи. и също се зарежда периодично за да се осигури храна и енергия на пчелите, за работоспособност на пчелите и по-добър медосбор.

 

  • Добре подхранваните пчели могат да донесат с до 20% повече мед. Важно е да се внимава при подхранването на пчелите със захар, особено по време на медосбора за да не се отрази захарта на меда.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Не можете да прочетете? Сменете текста. captcha txt

Start typing and press Enter to search