Алтернативи на храната за пчели

Алтернативи на храната за пчели!

  • Пчелен мед-най-често пчеларите използват като храна за пчелите за есенно зимния период пчелния мед. Пчеларя оставя една част от меда на пчелите между 30-50%, а другата част от меда се вади за собствена консумация, търговия и други.

 

  • Подхранването с мед през зимата крие рискове, защото при продължително време с много ниски температури  пчелите не могат да стигнат до меда и по този начин са обречени на глад, другия проблем идва с некачествения пчелен мед.  Ако меда не е качествен има опасност да се втвърди прекалено много и пчелите да откажат да го консумират, което има опасност да ги обрече на глад. В случай, че решите да храните с мед, то подсигурете на пчелите достатъчно качествен мед, като също така бихте могли да се подсигурите и с твърда храна за пчели.
  • Захар-захарта е другия алтернативен метод на хранене при пчелите. Пчеларите често предпочитат захарта, като подхранка за пчели, защото е по-евтина.

 

  • Какви рискове крие подхранването със захар?

  1. Захарта натоварва пчелите с допълнителна работа, защото ги кара да я инвертират и преработват.
  2. Намалява значително живота на пчелата.
  3. Може да даде отражение в меда.
  4. Пчелите стават по-мързеливи.

Ако сте решили да подхранвате със захар то за препоръчване е цвекловата захар, защото тя е с високо съдържание на минерали витамини и аминокиселини, както и с висока калоричност.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Не можете да прочетете? Сменете текста. captcha txt

Start typing and press Enter to search