Есенно зимно подхранване на пчелите

Есенно-зимно подхранване на пчелите?

Подбирането на правилната храна за пчели е сложен и прецизен процес, който изисква вземането предвид на няколко важни фактора, като например:

  • В кой регион ви се намират кошерите, от което пчеларя може да прецени каква е била пашата на пчелите, а именно ранна, късна, слаба или силна.

 

  • Времето. Също така времето и природата са неизменен съюзник, а понякога и враг на пчелите. Ако времето е благоприятно, ясно е, че и пчелите ще се подсигурят със запаси. Ще напълнят магазините с мед, което е и крайната цел, както за пчеларите така и за пчелите. Неблагоприятното, лошото време, придружено със студени и дъждовни дни в пролетния и летния сезон, понякога може да е пагубно за пчелните семейства, в случай, че не наблюдаваме хранителните запаси на пчелите.

 

  • Болестите и паразитите по пчелите. Не на последно място разбира се, болестите и паразитите по пчелите са също „голям бич“, както за пчеларя, така и за пчелите.

За да сме сигурни, че сме подготвили кошерите за зимата трябва да сме сигурни, че сме им осигурили достатъчно хранителни запаси!

  • Освен пчелния мед, който сме им оставили трябва да се подсигурим и с алтернативна храна за пчели. Храната за пчели може сами да си я приготвим. Може да си я  закупим от сигурен източник и доказан производител, и търговец.

 

  • Най-добре е храната, с която ще подхранваме в ранния есенен период да бъде добре балансирана на белтък/протеин/ калории. Висококачествените храни съдържат и противопаразитно средство, като калиев йодид/нозецид/, тимол и др.

 

  • Също така, хубаво е твърдата храна за пчели  да е с мека текстура, което се постига със добавянето на инвертиран захарен сироп.По този начин си гарантираме лесен и сигурен прием от пчелите и избягваме опасността храната да се втвърди или изсъхне и пчелите да откажат да я приемат.

 

  • Много е важно кошера през зимата да е допълнително подсигурен с твърда храна за пчели. Защото в студените периоди пчелите не винаги стигат до пчелния мед, и по този начин ги обричаме на глад и  за съжаление на сигурна смърт.

Това е причината на пролет да намираме  кошерите си загинали или празни. Ние препоръчваме през летния сезон , винаги да добавяте в хранилката на пчелите инвертиран сироп, което да продължи до поставянето на твърда храна за пчели в кошера. Това ще ви гарантира, от една страна подсигуряването на храна и хранителни запаси на пчелното семейство, и от друга страна ще си гарантирате силни и здрави семейства за предстоящата пролет.

Затова е важно винаги да подбираме най-добрата храна за нашите пчели, като резултата от това е, че пчелите ще ни се отблагодарят. Храната при пчелите е като храната при хората, колкото по качествена е, толкова по-добри резултати постигаме.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Не можете да прочетете? Сменете текста. captcha txt

Start typing and press Enter to search