Как да познаем истинското аргановомасло

Интересни факти за Аргановото масло и как да познаем оригинала

 1. Аргановото дърво расте само в Мароко. Това интересно бодливо дърво вирее изключително в югозападната част на Мароко.
 2. В Мароко се намира и уникалната арганова гора, съставена от 21 милиона дървета. Тя е сред уникалните световни природни обекти, застрашени от изчезване. Дърветата аргания живеят средно 200 години и могат да достигнат височина от 10 метра.
 3. 90% от работата по добиването на аргановото масло е ръчна обработка.
 4. Аргановото дърво е наричано още дървото на живота.
 5. Дерматолозите го препоръчват за успокоение на раздразнена кожа, защото съдържа безценни и незаменими свойства и съставки.
 6. Освен в козметиката и медицината Аргановото масло се използва и в хранително-вкусовата промишленост и кулинарията. Мароканците го възприемат като алтернатива на зехтина, която им осигурява здравословно хранене. То може да контролира стойностите на холестерина, да подобрява кръвообращението и да смъква високото артериално налягане.В Мароко е популярно лакомството амлу – арганово масло, мед и бадеми. Освен отличен вкус, това подобие на халва има и забележителни качества на афродизиак.
 7. Mароканските жени са известни с великолепните си коси. С арганово масло се правят различни продукти за коса и лице; то има силни подхранващи свойства и действа като антиоксидант, забавящ стареенето на клетките и насърчаващ процесите на регенерация. Подхранващият ефект от арганово масло най-забележимо се осъществява при косата – предпазва я от чупене и цъфтеж, и при ноктите, за да не се нацепват. Съдържанието от мастни киселини и витамин Е му придава и лечебни свойства: освен, че е подходящо за всеки тип кожа, чудесното арганово масло облекчава симптоматиката при акне и псориазис, защитава епителните клетки от сухота, а лицето – от бръчки. Чрез арганово масло кожата на лицето и откритите части на тялото се предпазва от слънчево изгаряне.
 8. Когато чуете някой да казва „течното злато на Мароко“ да знаете, че става въпрос за аргановото олио.
 9. Аргановия плод е твърда ядка и извличането на маслото е изключително трудоемко.Добивът на един литър арганово масло изисква 80 кг суровина и 20 часа труд. С това се обяснява и високата цена на литър арганово масло.
 10. оригиналното арганово масло се продава в стъклена бутилка – кафява или тъмно синя, никога в пластмасова;
 11. цената – не се поддавайте на офертата 10 лв/ 50 мл; това не може да е истинско арганово масло;
 12. ароматът: оригиналът мирише леко на пуканки, миризмата е лека и приятна;
 13. структурата – истинското арганово масло не се “точи”, не лепне и не оводнява; то попива веднага и прави кожата копринена;
 14. утайки – не би следвало да ги има, освен ако е вариант за кулинария; но и тогава утайката е лека, замътена;
 15. не купувайте, без да проверите изброените 6 признака; съветът на експертите е да се откажете дори ако издънката е само в един пункт.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Не можете да прочетете? Сменете текста. captcha txt

Start typing and press Enter to search